Ses getiren 6 transferin hikayesi
Eski futbolcu şimdinin futbolcu menajeri Nesim Özgür'ün Bulgaristan'dan getirdiği isimlerin başarısı dikkat çekiyor. Özgür bu transferlerin hikayesini Futbol Extra'nın Kasım sayısına anlattı.
Eski futbolcu şimdinin futbolcu menajeri Nesim Özgür'ün Bulgaristan'dan getirdiği isimlerin başarısı dikkat çekiyor. Özgür bu transferlerin hikayesini Futbol Extra'nın Kasım sayısına anlattı.
Bulgarlar onu Nesim Neshadov diye tanır. Türkiye'de ise FIFA menajeri Nesim Özgür olarak bilinir. Eski jenerasyonun ise aklında İstanbulspor'da yıllarca forma giyen daha sonra Fenerbahçe ve Galatasaray'ın transferi için birbirine girdiği ve ardından Trabzonspor'a imza atan yetenekli savunma oyuncusu olarak hatırlar.
Bir zamanlar oynadığı futbolla adından söz ettiren Nesim Özgür, şimdilerde anavatanı Bulgaristan'dan getirdiği maliyeti düşük ama oynadığı futbolla büyüyen oyuncular ile gündemde. Son keşfi Sivassporlu Aatif Chahechouhe olan Özgür'ün Türkiye'ye getirdiği yıldızlar arasında Doka, Tom, Dimitrov, Sarmov, ve Minev gibi isimler bulunuyor. Son yıllarda kulüplerin yabancı transferinde karavana attığı bir dönemde Nesim Özgür’le kulüpler adeta "12"den vurmaşı başardı.
Deyim yerindeyse getirdiği sudan ucuz futbolcuların sağladığı katkıların ardından Süper Lig'deki bir çok teknik adamın çalışmak istediği ve futbolcusuna talip olduğu Nesim Özgür transferdeki bu başarının sırlarını ilk Futbol Extra'ya anlattı kez anlattı.
Röportaj: Yakup ÇINAR
FUTBOLCUMU 5 KEZ İZLETTİRMEDEN VERMEM
Türkiye'de geçirdiğiniz uzun futbolculuk döneminin ardından menajer olmaya nasıl karar verdiniz ?
Türkiye'deki menajer eksikliğini gördüm. Futbolu bıraktıktan sonra 3 yıl Bulgaristan'da kaldım. Sürekli Türkiye'ye gidip geldim. Başarısız transferleri gördüm. Her sezon 50'ye yakın transfer yapılıyor ama en fazla tutan 10 tanesi oluyor. Bunları gördükten sonra menajerlik yapmaya karar verdim.
Türkiye'ye ilk getirdiğiniz oyuncular kimler ?
Kasımpaşa'da forma giyen Nikolai Dimitrov ve Georgi Sarmov. Dimitrov geçen sezon 14 gol, 12 asistle oynadı. Yine Sarmov 30'un üzerinde maça çıktı ve takımlarının Süper Lig'e çıkmasında büyük rol oynadı.
Sarmov halen Bulgaristan Milli Takımı'na da çağrılıyor. İBB'deki Doka, Tom Antalyaspor'daki Bulgar Milli Takımı'nın sol beki Minev, sadece 100 bin euroya getirdim. Tabii ki bu transfer başarısının baş mimarları bu kulüplerin yönetim ve teknik direktörlerinindir. Her kulüple çalışmam. Bugün çalıştığım üç-beş kulüp var. Bunlar transferin nasıl yapılacağını çok iyi biliyor. Başarıları da ortada. İstanbul Büyükşehir Belediye, Kasımpaşa, Antalya ve Sivas.
BULGARİSTAN'DAN GELEN FUTBOLCULAR UYUM SORUNU YAŞAMIYOR
Eskiden kasetten izleyerek oyuncu alınırdı. Sanırım bu kadar yüksek isabet sağlamanızda oyuncuları hocalara izlettirmeniz var ?
Kesinlikle öyle. Getirdiğim oyuncular tam isabet olunca Türk hocaların da bana olan ilgisi arttı. Çünkü işimizi en iyi şekilde yapmaya çalışıyoruz. Bir futbolcuyu en az 5 kez izletmeden kesinlikle aldırtmam ve tavsiye etmem. Mesela Doka'yı İBB'ye alırken Recep Uçar izledi. Zafer hoca geldi. Kamil Dizdar izledi. Abdullah Avcı seyretti. Herkes izledi yani. Doka ile Tom Türkiye'ye gelmeden önce 7-8 kez izlendi ve öyle transfer edildi.
Türkiye'ye getirdiğiniz oyuncular uyum sorunu yaşamıyor. Bunun nedeni nedir ?
Bulgaristan Ligi'ne yılda en az 25 Brezilyalı futbolcu geliyor. Bundardan 3 ya da 4 tanesi Bulgaristan'a uyum sağlayarak kendilerini kanıtlıyorlar. Oraya uyum sağlayan oyuncu Türkiye'de yabancılık çekmiyor. Çünkü bir gidin isterseniz ordaki yaşam tarzıyla buradaki hemen hemen aynı. Salatası aynı. Yemeği aynı. İnsanların ev döşeme şekilleri bile aynı. Gidip geldiğiniz zaman fark göremiyorsunuz sanki ikisi aynı ülke gibi. O nedenle gelen futbolcu hiç sırıtmıyor ve kası sürede yüksek katkı alababiliyorsunuz.
KARAKTERİNE GÜVENMEDİĞİM OYUNCUYU TAVSİYE ETMEM
Bulgaristan'daki futbol anlayışı nasıl? Türkiye'den farklılıkları nedir ?
Bulgaristan'da futbolcular çok fazla para kazanamıyor. En fazla kazanan 1-2 oyuncu var. Onlarda ayda maksimum 15-20 bin dolar kazanıyor. Onun dışındakiler ortalama 7-8 bin dolara oynuyor. Yine kulüp başkanlarında askeri disiplin var. Futbolcu senede 30 gol de atsa, başkanlar onu eziyor. Futbolcuyu şımartmıyorlar ve hep kafasına basıyorlar. Örneğin Aatif, Bulgaristan'da 5 bin euro civarı kazanıyordu. Doka aylık 7-8 bin dolara oynuyordu. Daha fazla kazanmak içinde sürekli aşama kaydediyorlar. Türkiye'de şimdi 200-300 bin dolar kazanınca çimleri bile yerler. Anlatmak istediğim bu paraları kazanınca daha istekli oynuyorlar.
Doka en göze batan oyuncunuz oldu ve iyi bir çıkış yakaladı. Sezon başında isteyen takımlar oldu sanırım. Transfer olursa nereye gider ?
Doka Türkiye'de büyük kademe kaydetti. Geçen sezon İBB'ye bir çok maç kazandırdı ve çok iyi bir sezon geçirdi. Bulgaristan Milli Takımı'nda da yakında forma giyecek. Sezon başında Galatasaray ve Beşiktaş'ında transfer gündemine gelmişti ancak olmadı. Fiyatı yüksek geldi sanırım. Türkiye'de büyük takıma gidemezse büyük ihtimalle Avrupa'dan bir kulübe gider.
2 yıl içinde 6 oyuncu getirdiniz ve bu oyuncular takımlarında direkt oynadılar. Bundan sonra yine Bulgaristan'dan oyuncu getirecek misiniz?
İlk menajerlik işine başladığım zaman bir güvensizlik normal olarak söz konusuydu. Getirdiğim oyuncuların başarı sağlamasının ardından Türkiye'de hangi kulüp başkanı ve teknik direktöre, şu oyuncuyu izlemeye gidelim dersem bana hayır demiyorlar. Portföyümde birçok oyuncu var. Hocalara izlettirmeye devam ediyorum. Şunuda söylemek istiyorum. Karakterine ve oyununa güvenmediğim futbolcuyu asla tavsiye etmiyorum. 6 da 6 başarı sağladıysam, o oyuncular başarılı olduysa bunun etkiside büyüktür.
Son olarak Sivasspor'a Aatif Chahechouhe'yu getirdiniz. Onun transfer sürecinden bahseder misiniz nasıl gerçekleşti. Türkiye'de mutlu mu kendisi ?
Mutlu tabiki. Oradaki havayla burası kıyaslanamaz. Sezona da çok iyi başladı. Şimdiden 3 golü iki de asisti var. Uyum sorunu yaşamadı ve tam istediği bir ortam buldu. Bulgaristan Ligi'nde oynayan oyuncular orayı genelde zıplama tahtası olarak görüyorlar. Çünkü çok az para kazanıyorlar. Aatif'da orayı öyle görüyordu. Size şöyle bişey söyleyeyim. Bulgaristan'da şampiyon olan takımın yayın geliri sadece 300 milyar. Kulüp başkanları da Türkiye'deki gibi milyarder değil. Futbolun ekonomisini siz düşünün.
Transfer çalışmalarına baktığınız zaman Türkiye'den hangi kulüpler planlı çalışıyor ?
Kasımpaşa ve İBB bu anlamda gerçekten çok farklı ince eleyip sık dokuyorlar. Yine Sivasspor'da Rıza Çalımbay izlemeden hayatta oyuncu almaz. Antalyaspor'da Şifo Mehmet yine keza Rıza hoca gibi en ince ayrıntısına kadar araştırır, oyuncunun karakterine bakar ve oyuncuyu öyle transfer eder. Cd'den oyuncu izleyip asla transfer yapmazlar. Ama ben Cd ile oyuncu getirsem bana güvenip oyuncu alırlar çünkü getirdiğim oyuncuların kalitesi ortada.
BERBATOV TÜRKİYE'YE FAZLA GELİR
Galatasaray, Beşiktaş, Fenerbahçe ve diğer kulüplerin yaptığı ve başarısızlıkla sonuçlanan transferleri görünce neler düşünüyorsunuz?
Kesinlikle çok üzülüyorum.
Berbatov ile Milli Takım'da birlikte oynadınız. Sizce Berbatov Türkiye'de oynar mı ?
Berbatov Türkiye'ye fazla bir kere. Çok profesyonel bir oyuncu, böyle olduğu içinde Türkiye'ye uyacağını hiç sanmıyorum. Çok profesyonel derken basınla çok fazla ilişkisi olmaz. Sadece işene bakar. Parayı düşünen bir oyuncu değil. Menajeri çok yakın arkadaşım. Transfer döneminde kendisiyle konuştuğumuzda bana, İtalya'dan, İspanya'dan ve İngiltere'den teklifler olduğunu söyleyince Türkiye'ye gelmeyeceğini anladım zaten. Fulham ona 2 milyon euro veriyorsa, 3,5 milyon euroya Türkiye'ye gelecek bir oyuncu değil. Bazı şeyleri aşmıştır.
Türkiye'ye çok büyük yabancı yıldız oyuncular geldi. Roberto Carlos, Querasma, Anelka saymakla bitmez. Başarılı olamamalarının sebebi nedir sizce ?
Benim tavsiyem Roberto Carlos gibi, Anelka gibi futbolcuları Türkiye'ye getirmemek. Bu adamlar zaten futbolculuk dönemlerinin sonlarında geliyorlar. 33-34 yaşında 3-4 milyon euro para kazanayım diye Türkiye'yi tercih ediyorlar. Türkiye'ye aç ve yetenekli yabancıların getirilmesi lazım. Bu tarz oyuncular başarıya açtır. Böyle oyuncular dünyada çok fazla. Brezilya'da, Fransa'da, Bugaristan'da çok var. Önemli olan o keşfedilmemişi araştırıp bulmak. Türkiye'de hazır olmuş olanı getiriyorlar. Başarısızlık da bu yüzden geliyor.
Hepsi ve daha fazlası Futbol Extra Dergisi Kasım sayısında...