Sporx Logo
Takımım Fikstür Transferler TRANSFERLER Canlı Skor
Geri
İleri
İşte maskot Kanki!

İşte maskot Kanki!

Türkiye'nin ev sahipliğinde 21 Haziran-13 Temmuz 2013 tarihlerinde gerçekleştirilecek olan FIFA 20 Yaş Altı Dünya Kupası'nın resmi maskotu tanıtıldı.

Ortaköy'de bulunan Esma Sultan Yalısı'nda gerçekleştirilen tanıtımda, UEFA Asbaşkanı Şenes Erzik, İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu, Türkiye Futbol Federasyonu (TFF) Başkanı Yıldırım Demirören, TFF Yönetim Kurulu üyeleri, (A) Milli Takım Teknik Direktörü Abdullah Avcı, FIFA kokartlı hakemlerden Cüneyt Çakır, (A) Milli Takım oyuncularından Burak Yılmaz ve 20 Yaş Altı Milli Takımı teknik kadrosu ile oyuncularıyla birlikte çok sayıda davetli hazır bulundu.

--Haber reklamdan sonra devam ediyor--
Açılış konuşmasını yapan TFF Başkan Vekili Servet Yardımcı, 20 Yaş Altı Dünya Kupası'nın FIFA'nın ikinci büyük organizasyonu olduğuna dikkati çekerek, ''Ayrıca Türkiye'de bugüne kadar yapılacak en büyük futbol organizasyonu olacak. 24 ülkenin katılımıyla 7 şehrimizde gerçekleştirilecek ve dünya futboluna yeni genç yetenekler kazandırılacak. Bu bizi heyecanlandırıyor. Türkiye, bu turnuvanın 18. ev sahibi olacak. Bu turnuva her seferinde dünya futbol ekonomisinde daha büyük öneme sahip olmaya başlamıştır'' ifadelerini kullandı.




Antalya, Bursa, Gaziantep, İstanbul, Kayseri, Rize ve Trabzon'un ev sahipliği yapacağı turnuva için tüm yerel yönetimlerin de hazır olduğunun altını çizen Yardımcı, şunları kaydetti: "Bu büyük organizasyonun Türkiye için ne kadar önemli olduğunun bilinci içinde yolumuza devam ediyoruz. Türkiye'nin böyle bir organizasyona ev sahipliği yapması sürpriz değildir. Avrupa'nın en büyük 6. futbol ekonomisine sahibiz. 2020 Avrupa Şampiyonası adaylığı yolunda bir ısınma olduğunu vurgulamak istiyorum. Türkiye kendini ispat için hazırdır ve kendisine güvenmektedir. Organizasyonun, bugüne kadar yapılanların en iyisi olma unvanın kazandıracak herkese şimdiden saygılarımı sunuyorum.''

İŞTE MASKOT 'KANKİ'

FIFA 20 Yaş Altı Dünya Kupası'nın maskotu, ''Kanki'' adlı bir kangal köpeği yavrusu oldu. Tanıtımda ''Kanki'' adıyla anons edilerek sahneye çıkarılan maskotun, ismini kan kardeşi olarak kullanılan ''Kanka''dan aldığı ve bir kangal cinsi köpek yavrusu olduğu belirtildi. Tanıtımda önemli konuklarla birlikte sahnede yer alan maskot, medya mensuplarına poz verdi.




ORGANİZASYONUN 3 AYRI NESLİ SAHNEDE

Tanıtımda, 20 Yaş Altı Dünya Kupası'nda milli takım forması giymiş Emre Aşık ve Burak Yılmaz ile bu organizasyonun kadrosunda yer alan Salih Uçan birlikte sahneye çıktı.

Turnuvanın 3 ayrı nesli olarak tanıtılan isimler, kendilerine yöneltilen soruları yanıtlarlarken, özellikle şampiyonanın kariyerlerine yaptığı katkıya dikkati çektiler. 20 Yaş Altı Milli Takımı Yardımcı Antrenörü olarak da görev yapan Emre Aşık, Avrupa şampiyonluğunu kazanıp 1993 yılında Avustralya'da 20 Yaş Altı Dünya Kupası'na katılma hakkı elde ettiklerini hatırlatarak, ''Oradaki maçlar bizim için çok iyi geçmese de, bulunmak dahi genç yaşta hepimize büyük tecrübeler kazandırmıştı. Bu organizasyonda ise ev sahibi olmanın avantajını da kullanarak, final oynamak, şampiyon olmak isteriz. İlk amacımız gruptan çıkmak. Ayağımızı yere sağlam basmak istiyoruz. Gruptan çıkıp, taraftar desteğiyle her maçı final havasında yaşayıp, finale kadar yürümek istiyoruz'' şeklinde konuştu.

BURAK YILMAZ: "BASKI ALTINDA OLABİLİRLER AMA..."

Burak Yılmaz ise, 2005 yılında Hollanda'da gerçekleştirilen 20 Yaş Altı Dünya Kupası'nda kadroda yer aldığını aktararak, ''Öyle bir organizasyonda milli marşımızı söylemek, bayrağımızı dalgalandırmak önemliydi ve futbol hayatımızın nereye gittiğini gösteriyordu. Bana çok büyük şeyler katmış, gelişimimde çok önemli rol oynamıştır. Şimdi kadroda yer alan arkadaşlarımız, ev sahibi ülke olduğumuz için biraz baskı altında olabilirler ama bunu avantaja çevirebilirler. Çok çalışmalarını tavsiye ediyorum'' ifadelerini kullandı.

20 Yaş Altı Milli Takımı kadrosunda bulunan Fenerbahçeli Salih Uçan ise çok önemli bir turnuvaya katılacaklarının takım halinde bilincinde olduklarını aktararak, ''Ülkemizi en iyi şekilde temsil edeceğimize inanıyorum. Çok heyecanlı ve gururluyuz. Tüm dünya bizi izleyecek. Takım olarak çok yetenekli bir grubuz'' diye konuştu.

MASKOT KANKİ'Yİ TANIYALIM

İsmini; Türkçe'de "Can Dost" anlamına gelen Kanka kelimesinden alan "Kanki", tam 1 yaşında dünyalar tatlısı bir köpek yavrusu. Yani insan yaşı ile örtüştürürsek 14 yaşında, ele avuca sığmayan bir ergen... Sivas'ın Kangal ilçesinde bir Kangal yetiştirme çiftliğinde doğdu… Yaklaşık 1000 yıl önce Oğuz Türk'ü atalarımızın yetiştirmeye başladığı bu tür, dünyanın en değerli cinslerinden biri. Şimdilerde çoğunlukla yetiştirme çiftliklerinde özel eğitimler ve sevgi ile büyütülüyorlar… Kanki de bu şanslı yavrulardan bir tanesi.

Kanki, iyi huylu, neşeli, itaatkâr, gençliğinin de verdiği coşku ile de biraz delidolu bir yavru. Doğduğu toprakların yeşilliklerinde doyasıya koşmak ve kardeşleri ile oyunlar oynamayı çok seviyor. Çocuklarla ve yaşlılarla arası iyi. Merhamet ve koruma duyguları, henüz bir ergen olmasına rağmen son derece yüksek. Çok çabuk öğrenir. Hafızası çok iyidir. Öğrendiklerini bir daha unutmaz.

Kanki'nin hayatında son zamanlarda yepyeni bir heyecan var. 2013 yılında FIFA U20 Dünya Kupası'nın Türkiye'de yapılacağını öğrendi. Geleceğin dünya yıldızları ile tanışacağı, onlarla oynama fırsatı bulacağı, hatta dünyanın birçok yerinden gelecek futbolseverler ile tanışacağı için içi şimdiden kıpır kıpır. Kupanın yapılacağı 7 şehri gezmek için bavullarını topladı bile.

Türk kültüründe jenerasyonlar boyu çocukların ve yetişkinlerin en yakın dostu ve evlerinin koruyucusu olan Kangal cinsinin tüm özelliklerini ve asaletini, en saf şekilde üzerinde taşıyan Kanki, bu yolculuk boyunca Türk kültürünün misafirperverlik, sıcaklık ve nezaketini konuklara tanıtmaya çalışacak. Ahlak dışı ve sağlık düşmanı her türlü faaliyetin de karşısında yer alacak.




Kanki'nin Temel Özellikleri

• Genç, dinamik, kibar, cana yakın.
• Türk misafirperverliğini en iyi şekilde gösterme konusunda kararlı.
• Sadece vücut dili ve hareketleri ile kendini ifade edebilir.
• Çocuklara karşı özellikle çok sabırlı ve eğlenceli bir dost.
• Kalabalıkları eğlendirme konusunda doğuştan yetenekli.
• Şakalar yapmayı, dans etmeyi, futbol konusundaki yeteneklerini sergilemeyi çok sever.

Kanki'nin jestleri, mimikleri ve pozlar

• El sallama
• Gülme: Ellerini ağzının iki yanına doğru koymak suretiyle başını hızlı hareketler ile öne arkaya sallar.
• Öpücük yollama: Avucunun içine kondurduğu öpücükleri karşısındaki kişilere doğru üfler.
• Kucaklaşma: Çocuklarla kucaklaşırken onları korkutmamak ya da utandırmamak için son derece yumuşak davranır.
• Kalp/Sevgi İşareti: İki elinin baş ve işaret parmakları ile kalp şekli oluşturur. (Baş parmaklar aşağıya gelecek şekilde)
• OK İşareti: Elini yumruk yapar ve başparmağını yukarı kaldırır.
• Alkışlama: İki elini kullanarak alkışlar.
• Çak bir beşlik: Elini kalabalıktan birine doğru uzatarak karşısındaki kişi ile çakar.
• Dans Etme: Küçük hareketler ile ellerini yukarı-aşağı indirip kaldırır. Kendi etrafında döner. Ufak ufak çömelir ve yükselir. Yanlara doğru gider gelir. Küçük adımlar ile koşar.
• Uykulu: İki elini üst üste koyarak yanaklarından birinin altına koyarak uykulu ve yorgun olduğunu gösterir.
• Kutlama: Bir ayağını hafifçe öne atarak, iki dizini bükülü pozisyona getirir. Ellerinin her ikisini de yukarı kaldırır.
• Utandım: İki elini gözlerinin üzerine doğru kapatarak sağa ve sola doğru sallanır.
• Başarı/Sevinç İşareti: İki kolunun üst kısımlarını vücudunun yanında aşağı doğru tutar. Kollarını alt kısımlarını dirseklerinden yukarı kıvırarak kollarını sırayla yukarı aşağı sallar.

Haber; DHA ve AA
Diğer haberleri görmek için aşağıya kaydırın.
Diğer haberleri görmek için aşağıya kaydırın.
Sporx Anasayfasına Dön yukarı ok
Sporx Anasayfasına Dön