Sporx Logo
Takýmým Fikstür Puan Durumu Canlý Skor
Geri
Ýleri
Ýtalyan kulüplerinin dikkat çeken Þampiyonlar Ligi karnesi

Ýtalyan kulüplerinin dikkat çeken Þampiyonlar Ligi karnesi

|| Son güncelleme
Ýtalya geçen yýl olduðu gibi bu sene de sadece bir takýmla UEFA Þampiyonlar Ligi son 16 turunda temsil ediliyor.

Bu sezon Þampiyonlar Ligi son 16 turunu sadece Atalanta'nýn geçen yýl ise sadece Inter'in görmesi, futbol otoritelerinde Ýtalyan futbolunun Ýngiltere ve Ýspanya'nýn gerisinde kaldýðý tartýþmalarýna sebep oldu.

Ýtalyan basýn kuruluþu La Gazzetta dello Sport'un uluslararasý futbol birimi müdürü Iacopo Iandiorio, Türk basýnýna yaptýðý açýklamada, Ýtalyan futbolunda derin yapýsal sorunlarýn bulunduðunu söyledi.

--Haber reklamdan sonra devam ediyor--
Iandiorio, "Birinci sorun, futbol akademilerinde artýk teknik öðretmiyoruz, sadece taktik önemseniyor. Genç oyuncularýmýz artýk iki ayakla oynamayý, savunma pozisyonlarýný, top sürmeyi ve rakipleri geçmeyi öðrenmiyor." dedi.

GERÝDEN OYUN KURMA ANLAYIÞININ ZORLUÐU

Son yýllarda uygulanan modern futbolun, bireysel yeteneðin geliþmesine zarar verdiðini ve sadece geriden oyun kurmanýn öðretildiðini vurgulayan Iandiorio, bu yüzden de Roberto Baggio, Gianfranco Zola veya Francesco Totti gibi fantastik oyuncularýn artýk yetiþmediðini belirtti.

Iandiorio, "Ýtalya'daki gençler eskiden olduðu gibi sokaklarda futbol oynamýyor, Lamine Yamal gibi oyuncular sokakta özgürce yetiþebiliyor, istediklerini yapabiliyor ve "ruleta" (çalým atma tekniði) vb. top sürme tekniklerini geliþtirebiliyorlar biz bu fanteziyi kaybediyoruz." diye konuþtu.

Ýtalya'daki futbol akademilerinin yetersizliðine vurgu yapan Iandiorio, sadece büyük kulüplerde deðil, diðer Ýtalyan takýmlarýnda da pek fazla Ýtalyan oyuncunun bulunmadýðýn altýný çizdi.

Ýtalyan gazeteci, "Akademi takýmýna bakarsanýz, yabancýlarla dolu olduðunu görürsünüz. Az miktarda kaliteli Ýtalyan oyuncumuz var, bu da milli takým için sorun teþkil ediyor. Özellikle Güney Ýtalya'dan çok az oyuncu geliyor, oysa eskiden iyi oyuncularýn beþiðiydi." ifadelerini kullandý.

Son yýllarda Ýtalya'nýn üst düzey bir yýldýz çýkaramadýðýný ve bu yüzden de üst düzey deneyime sahip olamadýklarýný anlatan Iandiorio, "Liverpool'daki Federico Chiesa ve þimdi Arsenal'deki Riccardo Calafiori takýmlarýnda pek fazla forma þansý bulamýyor. En istikrarlý Ýtalyan futbolcular da kaleci pozisyonunda oynayan Manchester City kalecisi Gianluigi Donnarumma ve Tottenham Hotspur kalecisi Guglielmo Vicario." þeklinde konuþtu.

''MÝLLÝ TAKIMIMIZDA KÖTÜ GÝDÝÞATA DUR DÝYEMEDÝ

Sorunun kulüp düzeyinden öte milli takým seviyesine de yansýdýðýný vurgulayan Iandiorio, Ýtalya Milli Takýmý'nýn 2014'den beri FIFA Dünya Kupasý'na katýlamadýðýný hatýrlattý.

Ýngiltere ve Rusya Milli Takýmý gibi uluslararasý takýmlarý çalýþtýrmýþ Fabio Capello'nun "rakiplerimiz gibi iyi çalýþmýyoruz" demecine atýf yapan Iandiorio, "Serie A'da oynayan futbolcular iyi bir antrenman metoduna sahip deðil bunu Avrupa'da diðer ülkelerin takýmlarýyla karþýlaþtýðýmýzda görüyoruz, zayýf kalýyoruz. Bu bir fiziksel hazýrlýk sorunu mu bilmiyorum ama rakiplerimiz gibi mücadele etmiyor ve 90 dakika boyunca yüksek seviyede oynamýyoruz." deðerlendirmesinde bulundu.

Iandiorio, en son açýklanan UEFA Finansal Fair Play raporuna göre de Ýtalya Serie A'nýn Avrupa'nýn diðer üst düzey liglerine göre daha yavaþ büyüdüðünü aktardý.

Sert savunma anlayýþýyla, defans sistemiyle dünya futboluna örnek olarak gösterilen Ýtalya'nýn artýk bu bölgede de ünlü bir defans oyuncusu çýkaramadýðýný belirten Iandiorio, þöyle devam etti:

"Paolo Maldini, Fabio Cannavaro veya Alessandro gibi kaliteli defansif oyuncularýmýz yok. Vincenzo Montella, Carlo Ancelotti, Roberto De Zerbi'nin de dediði gibi taktiksel olarak iyiyiz. Bence sorun daha çok teknik bilgi eksikliðinden kaynaklanýyor, örneðin Bodo/Glimt-Inter maçýnda Norveç ekibi, pas yapma ve topa yön verme konusunda bizden çok daha iyiydi."

ÝTALYA'DA GENÇLERÝN OLGUNLAÞMASI BEKLENÝYOR

Avrupa'nýn diðer liglerinde 20 yaþýn altýndaki futbolculara güvenildiðini ama Ýtalya'da bu durumun kýrýlamadýðýna deðinen Iandiorio, milli futbolcu Arda Güler'den övgüyle bahsetti.

Tecrübeli Ýtalyan gazeteci, "Arda Güler, dünya futboluna gençlerin sahada daha çok süre almasý gerektiðini gösterdi. Ýtalya'nýn bir diðer sorunu da bu: 22-23 yaþ altý oyuncularýn oynamaya hazýr olmadýðýný, olgunlaþmadýðýný düþünüyoruz fakat 18 yaþýnda devasa kupa koleksiyonuna sahip Lamine Yamal'ý da görüyoruz." dedi.

Atalanta'nýn, doðrusunu yaparak gençlere güvenen ve genç oyuncu yetiþtiren en iyi kulüp olduðunu belirten Iandiorio, "Bizim de bir zamanlar 20 yaþýn altýnda Serie A'da forma þansý bulan Francesco Totti, Antonio Cassano ve Del Piero gibi oyuncularýmýz vardý ama günümüzde ne yazýk ki gençlere güvenmiyoruz, onlara öðrenmeleri ve deneyim kazanmalarý için zaman vermiyoruz" diye konuþtu.

Ýtalyan kulüplerinin son dönemde önceliklerini Avrupa yerine Serie A'ya vermesinin büyük bir hata olduðunu vurgulayan Iandiorio, Inter'in Bodo/Glimt'e bu sebeple elendiðini aktararak, þunlarý kaydetti:

"Inter'in teknik direktörü Cristian Chivu, UEFA Þampiyonlar Ligi son 16 play-off ilk turunda lig maçlarýný düþünerek as oyuncularýný dinlendirip daha çok yedek oyunculardan oluþan bir kadroyu tercih etti. Halbuki ligde oynayacaðý takým düþme potasýnda yer alan Lecce idi ama onun için Þampiyonlar Ligi'ndeki Bodo/Glimt maçý deðil, Lecce maçý daha önemliydi."

Haber; AA
Diðer haberleri görmek için aþaðýya kaydýrýn.
Diðer haberleri görmek için aþaðýya kaydýrýn.
Sporx Anasayfasýna Dön yukarý ok
Sporx Anasayfasýna Dön