Sporx Logo
Takımım Fikstür Puan Durumu Canlı Skor
Geri
İleri
Efsanevi basketbolcu Kerim Abdülcabbar'dan AA'ya mülakat
Sporx'e ücretsiz abone ol, ilk bilen sen ol!

Efsanevi basketbolcu Kerim Abdülcabbar'dan AA'ya mülakat

|| Son güncelleme
NBA'de tüm zamanların en iyi oyuncularından biri kabul edilen Kerim Abdülcabbar (69), AA muhabirine verdiği yazılı mülakatta, yaklaşan başkanlık seçimlerinden ABD'deki ırkçılığa, Obama'nın başkanlık döneminden Trump'a kadar birçok konuda açıklamalarda bulundu.

Son yıllarda beyazlarla siyahiler arasında sorunların arttığına vurgu yapan Abdülcabbar, günümüz sorunlarının, geçmişin beraberinde getirdiği yüklerden bağımsız olmadığını söyledi.

ABD'de çok az kişinin tarihle ve geçmişte yaşananlarla ilgili yeterli bilgiye sahip olduğunu kaydeden Abdülcabbar, "Çoğu zaman geçmişteki hataları, atalarımızın hataları gibi görüp kendimizi onlardan bağımsız düşünüyoruz. 'Onlar bizi ilgilendirmez' diyoruz. Böylece tarihten ders alma fırsatını kaçırıyoruz." dedi.

--Haber reklamdan sonra devam ediyor--
Bu yaklaşımın, ABD'deki ırk temelli sorunların çözümünün önündeki önemli engellerden biri olduğunu ifade eden efsanevi basketbolcu, ABD'de ırkçılığın hala varlığını sürdürdüğünü kaydetti.

- "ABD'de ırkçılık, toplumun altyapısına yerleşmiş durumda"

Abdülcabbar, "İnsanlar, 'kölelik bitti, (demiryolu ve tramvaylarda ırk ayrımını benimseyen) Jim Crow yasaları bitti, açık ırk ayrımı bitti, öyleyse ırkçılık bitmiştir' diye düşünüyor. Ancak bugün ABD'de ırkçılık, bir evi saran karıncalar gibi toplumun altyapısına daha derin bir şekilde yerleşmiş durumda." ifadelerini kullandı.

Irkçılığın Amerikan toplumunda her yerde görülebileceğini anlatan efsanevi basketbolcu, seçmen kimliklerinde, polis şiddetinde, ev alırken, işe girerken veya eğitim görürken ırkçılığın birçok örneğine rastlanabileceğini belirtti.

Abdülcabbar, ırkçılığın ortadan kaldırılması için sorunun derinlemesine "aydınlatılması" gerektiğine işaret ederek, gerekli hukuki düzenlemelerin de önemine dikkat çekti.

- "Obama, hiçbir siyasi makamın erişilemez olmadığını gösterdi"

"Duvara Yazılan Yazılar" adlı kitabında güncel siyasetle ilgili değerlendirmeler yapan Abdülcabbar, "Kitabınızda Obama etkisinden bahsediyorsunuz. Obama döneminin, Amerikalı siyahiler için faydadan çok zarar getirdiği söylenebilir mi? Bu anlamda yeni başkandan beklentileriniz nelerdir?" şeklindeki soruya şu cevabı verdi:

"Başkan Obama görevini hoşgörü, saygınlık ve dirayetle yürüttü. Yeni bir siyahi nesle, hiçbir devlet makamının erişilemez olmadığını gösterdi. Bu fikir ve ilham ülkeyi sonsuza dek değiştirdi. Obama'nın ırkçılığa karşı elde ettiğini, Hillary Clinton'ın da kadın düşmanlığına karşı elde edeceğine inanıyorum. Ki bu tavır da ABD'de ırkçılık kadar yaygın ve zararlıdır. İnsanları ırkçı veya kadın düşmanı olmamaya zorlayamayız, ancak kanunlar yoluyla onların başkalarının haklarını ihlal etmelerini engelleyebiliriz."

Abdülcabbar, yeni neslin, yakın tarihteki en bölücü ve ihtilaflı başkanlık seçiminden geçerek, geleceğe dair ciddi bir ikazla karşı karşıya kaldığını dile getirdi. "Bu iyi bir şey, çünkü artık ABD'ye ve barındırdığı farklılıklara dair daha gerçekçi bir vizyona sahipler." diyen Abdülcabbar, böylece gençlerin ülkenin geleceği için daha gerçekçi bir yol çizebileceğini vurguladı.

- "Clinton, uluslararası ilişkileri iyi anlıyor"

Neden Demokrat Parti başkan adayı Hillary Clinton'ı desteklediği sorusuna Abdülcabbar, "Clinton daha adil bir toplum oluşturmanın davasını gütmüş biri; bu konuda düzgün bir sicile sahip. Zeki, hitabeti kuvvetli, uluslararası ilişkileri iyi anlıyor, Kongre'de iş bitirme tecrübesi var ve farklı toplumsal kesimlerden insanlara değer veriyor." cevabını verdi.

Daha önce katıldığı toplantılarda da Cumhuriyetçi başkan adayı iş adamı Donald Trump'ı eleştiren Abdülcabbar, ünlü emlak milyarderinin Amerikan değerlerini yansıtmadığını ve başkan olmaması gerektiğini ifade etti.

- "Trump'ı geveze palavracılara benzetiyorum"

Abdülcabbar, "Donald Trump ırkçı, kadın düşmanı, homofobik, yabancı düşmanı, bilgisiz, derdini anlatmaktan aciz ve zayıf bir mizaca sahip olduğunu kanıtlamış durumda. Bu özelliklerden herhangi biri, onu başkanlık iddiasından men etmeye yeter. Hepsine birden sahip olduğu için Trump, iyi kalpli insanların arkadaşlığını bile hak etmiyor." şeklinde konuştu.

Cumhuriyetçi başkan adayıyla ilgili değerlendirmesinde Abdülcabbar, "Trump'ı Western filmlerinde, meyhanede lince kalkışacak öfkeli bir güruhu kamçılamaya çalışan geveze palavracılara benzetiyorum. Trump'ın yaptığı iyi bir şey varsa o da İslamofobinin boyutlarını ve neden ortaya çıktığını tespit etmemizi sağlamış olmasıdır. Böylelikle gelecekte bu illeti layıkıyla ele alabileceğiz." dedi.

Müslümanlardan korkan insanları görmezden gelerek İslamofobiyi yenmenin mümkün olmadığını ifade eden efsanevi basketbolcu, bu kişilerin kendilerini korkutmak için kullanılan efsanelerden kurtarılıp gerçeklerle buluşturulması gerektiğine işaret etti.

- "Hayatımda gördüğüm en korkunç seçim kampanyası"

8 Kasım'daki başkanlık seçimleri için yürütülen kampanyalar hakkında, "Hayatımda gördüğüm en korkunç ve tuhaf seçim kampanya dönemi oldu." değerlendirmesini yapan Abdülcabbar, "Trump'ın başkan adayı olabilmesi için birçok beklenmedik şeyin olması gerekiyordu ve oldu." dedi.

Abdülcabbar, yaklaşan seçimler için "Tarihteki en niteliksiz başkan adayının net bir şekilde kaybettiği bir seçim olacak." ifadelerini kullandı.

Trump'ın seçim konuşmalarındaki esprilerin vaatlerinden daha fazla akılda kalacağını ifade eden basketbol efsanesi, "Bir de Trump'ın destekçilerinin, umutsuzca 1950'lerin Amerikasını yaşatmak isteyen (ki bir daha geri gelmeyecek) beyaz muhafazakarlar ve kendi koltuklarını kaybetmek istemeyen Cumhuriyetçi politikacılar olduğunu hatırlayacağız." dedi.

"Duvara Yazılan Yazılar" adlı son kitabı ABD'de büyük ilgi gören ünlü basketbolcu, Amerika'daki siyahilerin ve Müslümanların hakları gibi konulardaki görüşleriyle dikkati çekiyor.

Dünyanın birçok bölgesinde Müslümanların ön yargılı yaklaşımlara maruz kaldığını ifade eden Abdülcabbar, İslamofobik saldırılara uğrayanların haklarını sonuna kadar araması tavsiyesinde bulundu.



- "İslam'ı seçtiğimde büyük aleyhtarlıkla karşı karşıya kaldım"

Kariyeri boyunca pek çok ırkçı hakaret ve karalamayla karşılaştığını anlatan Abdülcabbar, "İslam'ı seçtiğimde de büyük aleyhtarlıkla karşı karşıya kaldım. Pek çok insan bu tercihimi Amerikan değerlerinin reddi olarak yorumladı, bense Amerikan değerlerini kucaklamak olarak gördüm." dedi.

Abdülcabbar, dünya genelinde İslamofobinin arttığını, ABD'de ise özellikle Cumhuriyetçi başkan adayı Donald Trump'ın sözlerinin Müslüman karşıtı söylemin gelişmesine zemin hazırladığını vurguladı.

- "Muhammed Ali, vicdanın ticaretten daha önemli olduğunu öğretti"

ABD'nin en önemli Müslüman figürlerinden merhum Muhammed Ali hakkında "Muhammed Ali, herkese vicdanın ticaretten daha önemli olduğunu öğretti." ifadelerini kullanan Abdülcabbar, Muhammed Ali'nin hem siyahilere hem de beyazlara, haklı davalarını yüksek sesle dile getirmeyi ve kimseden korkmamayı telkin ettiğini hatırlattı.

Abdülcabbar, efsanevi boksörün yaşadığı dönemde neslinin Vietnam Savaşını veya ırk eşitsizliğinin reddetmede öncü sesi olduğunu vurgulayarak, "Tüm sporculara da ilham kaynağıydı, çünkü kendini tanıma ve sporcu disiplininin ne kadar önemli olduğunu kavramıştı." dedi.

Ünlü basketbolcu, sözlerine, "Bir sporcunun kendini tanıması çok önemlidir. Çünkü ancak kendini tanıyan bir sporcu, kariyerini doğru şekilde kontrol eder ve onu başkalarının heveslerine kurban etmez. Bununla birlikte eğer gerçek bir yeteneğiniz yoksa tek başına kendinizi tanımanız da işe yaramaz." şeklinde devam etti.

- "Malcolm X'in hayatı bana ilham kaynağı oldu"

Nasıl Müslüman olduğunu anlatırken Malcolm X'e atıf yapan Abdülcabbar, "Ergenlik çağımda Malcolm X'in otobiyografisini okudum. Onun suç dolu bir hayattan mütedeyyin Müslümanlık ve siyasi liderliğe doğru manevi yolculuğu bana ilham kaynağı oldu." dedi.

1971 yılında 24 yaşındayken Müslüman olduğunu belirten Abdülcabbar, bazı hayranlarından ve medyadan tepki aldığını, çünkü onların İslam hakkında bir şey bilmediklerini kaydetti.

Müslüman olmanın tek başına kariyerine büyük bir etkisinin olmadığını kaydeden Abdülcabbar, "Ancak başarılı olmamda çok büyük etkisi oldu. Çünkü başarının, manevi bir dengeye de sahip olmak anlamına geldiğinin farkına vardım. Bu, beni adaletsizliğe karşı savaşmaya ve eşitlik ile daha iyi bir toplum için mücadele etmeye teşvik etti." değerlendirmesinde bulundu.

- "Hz. Muhammed, yapabileceğimizin en iyisini yapmak için daha fazla çaba göstermemizi öğretti"

Abdülcabbar, sözlerine şöyle devam etti:

"Hz. Muhammed, bize olduğumuz yerde durmayı değil, yapabileceğimizin en iyisini yapmak için daha fazla çaba harcamamızı öğretti. Ve en önemlisi de Hz. Muhammed, hem Afro-Amerikalılar hem de Amerikalı Müslümanlar için mirasımızla ve tercihlerimizle gurur duymak anlamında bir rol modeldi."

"İslamın barış ve hoşgörü yolunda çaba harcanmasını isteyen muhteşem bir din" olduğunu vurgulayan Abdülcabbar, her büyük dünya dini gibi İslam'ın da en temel öğretilere ihanet etmek ve korkunç eylemleri meşru göstermek yolunda manipüle edildiğini belirtti.

Efsanevi basketbolcu, "Kendinize Allah'ın nasıl bir dünya görmek istediğini sorun, sonra o dünyayı gerçek yapmak için çalışın." ifadelerini kullandı.

- "Türk halkına ve Türk kültürüne büyük sevgi besliyorum"

Türkiye'de NBA'in yakından takip edildiğini ve kendisinin de çok sevildiğini bildiğini kaydeden Abdülcabbar, "Türk halkına ve tarihteki en gelişmiş kültürlerden biri olan Türk kültürüne büyük sevgi besliyorum." dedi.

Son yıllarda NBA'de oynayan Türk oyuncuları takip ettiğini ifade eden Abdülcabbar, "Birkaç yıl önce İstanbul'daydım ve aktif basketbolu bırakan Mehmet Okur, nazik bir biçimde beni gezdirdi. Öyle iyi bir ev sahibi ve rehber oldu ki onu favori görmekten kendimi alamıyorum. Kişisel bir bağımız olmasaydı da üçlük atışına hayranlığım değişmezdi." yorumunda bulundu.

"Türkiye'de nereleri ziyaret ettiniz ve en çok neresi sizi etkiledi?" sorusuna cevap veren Abdülcabbar, İstanbul'da birçok yeri gördüğünü ve hepsinden ayrı etkilendiğini anlattı.

- "Süleymaniye çok özel, Sultanahmet manevi bir ziyafet"

"Süleymaniye Camii benim için çok özel bir yerdedir. Sultanahmet Camii de hakeza görsel ve manevi bir ziyafetti. Topkapı Sarayı Müzesi'nin bende derin tesiri olmuştur." diyen ünlü basketbolcu, bir Müslüman ve amatör tarihçi olarak bu ziyaretin maziyle güçlü bir bağ kurmasını sağladığını ve inancını kuvvetlendirdiğini dile getirdi.

"NBA'e gelen yabancı oyuncu sayısı artıyor. Dünya basketbolu mu Amerikan basketbolunu yakalamaya çalışıyor, yoksa ABD mi iyi basketbolcular yetiştirmekte zorlanıyor?" sorusuna ise Abdülcabbar şu cevabı verdi:

"Ben, Amerika'nın yetenekli ve iyi basketbolcular yetiştirmekte zorlandığını düşünmüyorum. Ancak dünyanın farklı yerlerinden oyuncuların buraya geliyor olması, basketbolu daha kapsayıcı bir spor haline getiriyor. Rekabetin sınırlandırılması bir sporcuyu daha iyi kılmaz, bilakis nereden olursa olsun iyi oyuncularla en iyi olunur."

Gerçek adı Ferdinand Lewis Alcindor olan ünlü basketbolcu, 16 Nisan 1947'de New York'ta doğdu. 1971'de İslamiyeti seçtikten sonra adını değiştiren Kerim Abdülcabbar, 20 yıl boyunca oynadığı NBA'de üstün başarılar sergiledi, 6 kez en değerli oyuncu seçildi ve 6 kez de şampiyonluk yaşadı. 1989'da emekli olurken 38 bin 387 sayıyla NBA'de tüm zamanların "en fazla sayı atan oyuncusu" unvanına sahip olan Abdülcabbar, halen bu unvanını koruyor.

Haber; AA
Sporx Anasayfasına Dön yukarı ok
Sporx Anasayfasına Dön